divendres, 11 de novembre del 2011

Recepta definitiva dels panellets

Fa anys que els faig, tinc moltes receptes escrites i sempre les perdo. Ara va de debò.

Ingredients:

500 g d'ametlla mòlta ( sempre la compro a Can Cagarrina)
300 g de sucre blanc
100 g de sucre llustre
1 ou
100 g de moniato
Pinyons, cafè mòlt, cacau i coco en pols, sucre llustre

Per fer la massa, escalfem el sucre ( blanc i llustre barrejats ) amb una mica d'aigua per a que es faci un almívar. Sobretot poca aigua. La idea és que el sucre es desfaci però no que quedi líquid.

Abans haurem bullit el moniato i l'haurem aixafat ( sense suc ) En prenem 100 g

Ara barregem el moniato amb una rovell d'ou, una part de l'ametlla mòlta i la clara d'ou a punt de neu. El tema de l'ou és facultatiu, jo li poso si preparo la massa per a que reposi més d'un dia. Si la faig el dia abans o el mateix dia, l'ou no li poso.

Quan el sucre estigui liquat, esperem a que es refredi una mica i a poc a poc barregem el sucre amb la barreja ja feta i la resta d'ametlla mòlta fins aconseguir una pasta que serà una mica enganxosa. La deixo reposar en nevera.

A l'hora de fer els panellets, treiem la massa reposada i freda i en fem boletes arrodonides de 12g -  15 g. Jo els peso tots. Seguirà essent enganxosa ( pel fet d'haver liquat el sucre ) però això anirà bé per enganxar els panellets

Pinyons: En un plat posem els pinyons amb una parrt de rovell d'ou i anem arrebossant els panellets. Un cop els tenim fets, amb un pinzell els pintem amb el rovell de l'ou resultant

Cafè: Agafem una porció de pasta i la barregem amb cagè molt. Fem boles rodones i hi fem una incisió al mig amb la fulla d'un ganivet al revés per simular un gra de cafè. Els empolsinem una mica amb sucre llustre

Cacau: Agafem un tros de pasta i la barregem amb cacau. Un cop fet això, en fem boletes i les empolsinem de cacau de nou

Sucre llustrre o moreno: Al fer la bola de panellet, els emblanquinem amb sucre llustre o amb sucre moreno

Coco: Fem una bola o una torre allargada arrebossant el panellet amb coco en pols

Codony: Agafem una part de la pasta i en fem una tira. A sobre hi posem el tall de codony. Després a sobre en fem una altra tira de pasta i ho arrodonim tot tenint un tub farcit de codony. El tallem a trossets

Botonet de xocolata: Fem algun estri de punta rodoneta, fem un petit forat a la boleta de panellet. Després de posar-los al forn hi posarem una punteta de xocolata fosa

Un cop fetes totes les boles es posen els panellets al forn. Jo ho faig amb paper vegegtal una  mica fregat amb mantega per a que no s'enganxin. El forn a 210 o 220. 5 - 7  minuts a la part baixa i uns 5 minuts a la part alta, els dos darrers amb funció ventilació o rostit per a que quedin rossets

Es deixen descansar almenys la nit abans de consumir.

D'aquesta manera el panellet queda molt tou de dintre i amb un color maco. El moniato i el sucre liquat fan que es conservi més dies sense assecar-se. si es volen estrictament per fer la castanyada, es pot prescindir del moniato o posar-n'hi una mica menys però jo el trobo imprescindible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada