dissabte, 12 de novembre del 2011

La paella dels 40.... anys ( per 18 persones )

Ingredients
1 Kg i 1/2 d'arròs
5 litres de fumet de peix ( 5 kg de peix de roca, galeres, espines, caps, etc )
Aprox 1 kg de calamar i 1kg de sèpia, amb la seva melsa apart
18 gambes i 18 escamarlans
Crancs, cossos i d'altres elements per donar gust al sofregit
4 filets de rap, 4 filets de lluç
Oli. sal, pebre, 1 cabeça d'alls
brins de safrà ( 5 grams )

Aquesta paella la vam fer a casa de l'Òscar per celebrar els meus 40 anys. Jo no havia fet mai una paella per tanta gent però ells em van dir que tenien paellera i foc per fer-la i ho vam preparar.
En primer lloc és important tenir la paellera neta i untada amb una mica d'oli abans de fer res.

Abans haurem preparat el sofregit . Daurem les 4 cebes tallades a trossets ben petitets i a foc lent una bona estona, després afegim el tomàquet amb una mica de sucre. Apart daurem 5 grans d'all tallats ben petitets i hi saltem el calamar i la sèpia trossejats. Ho afegim al sofregit, ho deixem coure junt una estona més i hi posem les melses de la sèpia. Ha de quedar ben concentrat

Ja en el moment de fer la paella, comencem posant un bon raig d'oli, ( crec que en vaig posar mig litre o així ) a foc viu,  3 o 4 alls laminats i el peix i marisc, tant les gambes i escamarlans com els crancs i cossos.
Un cop una mica fetes, retirem el peix, les gambes i els escamarlans però hi deixem la resta de closca. Afegim el sofregit fet abans, ho barregem i deixem que es faci una mica.

A continuació hi posem l'arròs que haurem de deixar coure una estona abans de posar-hi el brou

Per fer el brou haurem fet servir uns 5 Kg de materia, entre peixos de roca ( alguna lluerna, rata, etc ), galeres i crancs, espina de lluç i cap de rap, amb uns 5 litres d'aigua. Ens ha de sortir uns 5 litres de brou concentradet que haurem de tenir colat i calent

Afegim poc a poc el brou. Mentretant haurem anat controlant el foc, una mica més alt en el moment de posar cada element, i baixant-lo quan ja s'ha començat a coure. A l'afegir el brou, ho fem poc a poc, per a que es vagi repartint de manera uniforme. No l'hi posem tot, guardem-ne una mica pel final per si ens calgués.
Mentretant agafem els brins de safrà i a mb una mica de paper de plata els torrem per a posteriorment afegir-los a la paella.

al caps d'uns 15-18 minuts ja ha d'estar fet. Quan faltin uns cinc minuts hi afegim a discreció el peix a trossets i tot decorant, les gambes i escamarlans. També els trossos de llimona per qui ho vulgui amanir.
Em va quedar una mica cremat del cul.Algú em va dir que a vegades es fa expressament per que hi ha gent que els agrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada