dimecres, 25 de desembre del 2013

Crema de marisc amb farcellet

Ingredients per 8 persones:

2 cebes mitjanes
4 pastanagues mitjanes
1 porro
16 llagostins
8 galeres
8 gambons, o gambes
32 gambetes petites
16 musclos sense closca
Uns brins de safrà
1 copa de vi blanc
4 fulls de pasta brick, o fil.lo.
Brou de peix:
1 cap de rap i 1 cap de lluç
1/2 Kg peix de roca ( rata, lluerna,...)
1 ceba
1 fulla de llorer
2 l d'aigua

Preparació

 Per fer el brou de peix posem tots els elements a bullir. Jo, en principi, no hi poso sal. Deixem bullir uns 30-40 minuts, el colem i el reservem. ( colar-lo vàries vegades, sempre queda un solatge )

Pelem els llagostins i els gambons i en reservem la carn que ja la farem servir a la aprt final per fer el farcellet. El cap i les clofolles, juntament amb les galeres senceres ( i/o crancs si en tenim ) i les gambes petites, també senceres, els farem servir per elaborar la crema. Per comoditat podem partir les galeres per la meitat i separar cap de les gambetes.
Tallem les cebes, el porro i les pastanagues ( abans els hem pelat i escaldat ) a trossets. No han de ser regulars però jo els faig a trossets més aviat petits. Ho posem a sofregir amb una mica d'oli d'oliva durants uns 10 minuts a foc mitjà.
A continuació hi afegim les closques i caps dels gambons i llagostins i les gambes i les galeres. També hi posem la meitat dels musclos, 8 en total. Sofregim un minutet, i remenen. A continuació hi posem el vi blanc i deixem que evapori. Apretem amb una cullera o amb una mà de morter els mariscos per tal de que treguin el seu suc.
Al cap d'uns 4 o 5 minuts hi posem el brou de peix; remenem una mica, esperem a que arrenqui el bull i deixemo que bulli a foc baix uns 40 minuts.
Mentrestant, mentre bull, podem començar a preparar els farcellets.
En una paella amb una mica d'oli d'oliva i un all hi saltegem un moment la carn dels 16 llagostins i dels 8 gambons. si voleu també els  8 musclos, tot i que si són cuits no caldria.
Agafem un full de pasta brick i ,el partim en 4 parts ( quadrades ). N'agafem dues i les untem amb mantega fosa, i les unim. Al mig del quadrat hi posem un gambó, dos llagostins i un musclo. Tanquem el full unint pels dos extrems i enganxant amb un escuradents o bé amb fil de cuina. queda un farcellet.
Encenem el forn a 150 graus per quan volguem torrar-lo.

Un cop ha bullit la barreja, toca trinxar. Amb una batedora, i a poc a poc, anem trinxant el contingut de l'olla. Un cop ho hem fet, haurem de passar-ho per un colador xinès, apretant bé per aconseguir treure la substància. Jo, el fet de trinxar i colar el faig vàries vegades. És a dir, un cop trinxat i colat, torno a posar les closques a l'olla i torno a trinxar i a colar després.

El tema és que ha de quedar una crema, sense necessitat d'afegir-hi farines o cremes de llet.
Posem els farcells al forn durant uns 5-10 minuts per tal de que es daurin. De cara a presentar el resultat, posem un farcellet al mig del plat i aboquem la crema pels costats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada